PROGRAMI

Objavljeno 14. 05. 2024

Prvo slovensko CANSAT tekmovanje

𝗣𝗿𝘃𝗼 𝘀𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝘀𝗸𝗼 𝗖𝗔𝗡𝗦𝗔𝗧 𝘁𝗲𝗸𝗺𝗼𝘃𝗮𝗻𝗷𝗲

Pred mesecem dni so štiri ekipe nadobudnih dijakov pripravile delujoče satelite v velikosti pločevinke in z njimi izvedle znanstveno misijo - zajem in posredovanje podatkov.  Zbrane podatke so ekipe obdelale in analizirale ter na podlagi rezultatov in dela tekom celotnega projekta pripravile predstavitve.

12. aprila, na 𝑚𝑒𝑑𝑛𝑎𝑟𝑜𝑑𝑛𝑖 𝑑𝑎𝑛 𝑎𝑠𝑡𝑟𝑜𝑛𝑎𝑣𝑡𝑖𝑘𝑒 𝑖𝑛 𝑝𝑜𝑙𝑒𝑡𝑜𝑣 𝑣 𝑣𝑒𝑠𝑜𝑙𝑗𝑒 ter ob 63. 𝑜𝑏𝑙𝑒𝑡𝑛𝑖𝑐𝑖 𝑝𝑜𝑙𝑒𝑡𝑎 𝑝𝑟𝑣𝑒𝑔𝑎 𝑐̌𝑙𝑜𝑣𝑒𝑘𝑎 𝑣 𝑣𝑒𝑠𝑜𝑙𝑗𝑒, smo ESERO ekipa dijake najprej peljali na Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerza v Mariboru na delavnico 𝐸𝑙𝑒𝑘𝑡𝑟𝑜𝑛𝑖𝑘𝑎 𝑣 𝑣𝑒𝑠𝑜𝑙𝑗𝑢 in 𝑝𝑟𝑒𝑑𝑠𝑡𝑎𝑣𝑖𝑡𝑒𝑣 𝑝𝑟𝑜𝑠𝑡𝑜𝑟𝑜𝑣 𝑡𝑒𝑟 𝑒𝑘𝑖𝑝𝑒, ki sodeluje pri 𝑟𝑎𝑧𝑣𝑜𝑗𝑢 𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑚𝑢𝑛𝑖𝑐𝑖𝑟𝑎𝑛𝑗𝑢 𝑠 𝑠𝑎𝑡𝑒𝑙iti 𝑠𝑒𝑟𝑖𝑗𝑒 𝑇𝑅𝐼𝑆𝐴𝑇 podjetja SkyLabs.

Sledila je 𝗶𝘇𝘀𝘁𝗿𝗲𝗹𝗶𝘁𝗲𝘃 𝗖𝗮𝗻𝗦𝗮𝘁𝗼𝘃, s čimer smo jim omogočili 𝑖𝑧𝑣𝑒𝑑𝑏𝑜 𝑧𝑛𝑎𝑛𝑠𝑡𝑣𝑒𝑛𝑖ℎ 𝑚𝑖𝑠𝑖𝑗 za katere so zasnovali satelite, preostanek dneva pa so imeli čas za 𝗮𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗼 in 𝗼𝗯𝗱𝗲𝗹𝗮𝘃𝗼 𝘇𝗯𝗿𝗮𝗻𝗶𝗵 𝗽𝗼𝗱𝗮𝘁𝗸𝗼𝘃.

Drugi dan, 13. aprila, so ekipe predstavile svoje projekte strokovni komisiji, ki so jo sestavljali 𝗴. 𝗩𝗶𝗱 𝗦𝗲𝗹𝗶𝗰̌ iz podjetja Dewesoft, 𝗴𝗮. 𝗣𝗶𝗮 𝗣𝗿𝗲𝗯𝗲𝘃𝘀̌𝗲𝗸 iz podjetja SkyLabs, 𝗱𝗼𝗰. 𝗱𝗿. 𝗝𝗮𝗻𝗲𝘇 𝗨𝗿𝗲𝘃𝗰 Fakulteta za strojništvo UL Univerza v Ljubljani / University of Ljubljana in 𝗴. 𝗜𝘇𝗶𝗱𝗼𝗿 𝗙𝗶𝗷𝗮𝘃𝘇̌ iz Center Noordung - Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga. Komisija je strokovno ocenila projekte in izbrala najboljšega.

Zmagovalna ekipa se bo udeležila 𝑚𝑒𝑑𝑛𝑎𝑟𝑜𝑑𝑛𝑒𝑔𝑎 𝑑𝑜𝑔𝑜𝑑𝑘𝑎 𝑝𝑟𝑎𝑧𝑛𝑜𝑣𝑎𝑛𝑗𝑎 𝑖𝑛 𝑢𝑐̌𝑒𝑛𝑗𝑎 "𝗩𝗲𝘀𝗼𝗹𝗷𝘀𝗸𝗶 𝗶𝗻𝘇̌𝗲𝗻𝗶𝗿 𝘇𝗮 𝗲𝗻 𝗱𝗮𝗻" 𝑣 𝑝𝑟𝑜𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖ℎ 𝐸𝑣𝑟𝑜𝑝𝑠𝑘𝑒 𝑣𝑒𝑠𝑜𝑙𝑗𝑠𝑘𝑒 𝑎𝑔𝑒𝑛𝑐𝑖𝑗𝑒 𝑛𝑎 𝑁𝑖𝑧𝑜𝑧𝑒𝑚𝑠𝑘𝑒𝑚.

𝗖̌𝗲𝘀𝘁𝗶𝘁𝗸𝗲 𝘃𝘀𝗲𝗺 𝘂𝗱𝗲𝗹𝗲𝘇̌𝗲𝗻𝗰𝗲𝗺, 𝘇𝗮𝘀𝗻𝗼𝘃𝗮𝗹𝗶 𝗶𝗻 𝗶𝘇𝗱𝗲𝗹𝗮𝗹𝗶 𝘀𝘁𝗲 𝘀𝘂𝗽𝗲𝗿 𝘀𝗮𝘁𝗲𝗹𝗶𝘁𝗲 𝗶𝗻 𝗽𝗿𝗶𝗽𝗿𝗮𝘃𝗶𝗹𝗶 𝘃𝗿𝗵𝘂𝗻𝘀𝗸𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗷𝗲𝗸𝘁𝗲!

Na našem YouTube kanalu si lahko ogledate posnetek ter celotne predstavitve posameznih ekip: https://www.youtube.com/watch?v=AutFi_uQYEU

 

Vam je članek všeč?
Delite ga:

PROJEKT SOFINANCIRAJO

Projekt sofinancirajo Evropska vesoljska agencija, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.