NAZAJ NA CSOD.SIZAČETNA STRAN

PROGRAMI

O PROGRAMU PODNEBNI DETEKTIVI

S projektom PODNEBNI DETEKTIVI – Climate Detectives se učenci prelevijo v podnebne detektive, 'naredijo razliko' v razumevanju in varovanju okolja ter poglobijo svoje znanje o Zemlji, podnebju in okolju. Z izkustvenim učenjem se spoznajo z znanstvenimi pristopi in zbiranjem podatkov. Ekipa rezultate svojega dela deli na platformi Evropske vesoljske agencije Climate Detectives, kjer se lahko drugi naučijo nečesa novega in razširijo svoje zavedanje o pomembnosti varovanja okolja. Učenci se lahko udeležijo izziva na dveh zahtevnostnih stopnjah: Podnebni detektivi za otroke – Climate Detectives Kids in Podnebni detektivi – Climate Detectives (advanced)

V začetniški kategoriji PODNEBNI DETEKTIVI ZA OTROKE – Climate Detectives Kids ekipe z mentorji izberejo, uporabijo oz. izvedejo do največ tri predlagane aktivnosti ali učna gradiva s strani ESA ali ESERO. Za vsako uspešno oddano aktivnost učenci preko mentorjevega profila prejmejo virtualne značke – ko prejmejo tri, dobijo virtualni certifikat. Vsi prijavljeni projekti bodo tudi objavljeni v projektni galeriji na spletni platformi ESA.

  • Prijave: odprte od septembra 2023 do 29. marca 2024.
  • Starost: učenci od do 12. leta starosti.
  • Nagrade: Za vsako izvedeno (in prijavljeno) aktivnost učenci prejmejo digitalno značko – ko prejmejo tri, dobijo digitalni certifikat. Vse sodelujoče ekipe se lahko udeležijo nacionalnega zaključnega dogodka maja 2024!

Napredna kategorija PODNEBNI DETEKTIVI – Climate Detectives poteka v treh fazah. V prvi fazi učenci  identificirajo podnebni problem v svoji okolici in predložijo raziskovalni načrt.

V drugi fazi raziščejo podnebni problem – s pomočjo satelitskih posnetkov tal in lastnih meritev; ter v tretji fazi predstavijo rezultate in naredijo spremembo – predlagajo rešitve za izboljšanje in obvladovanje problematike.

  • Prijave: odprte od septembra 2023 do 29. marca 2024. Rok za oddajo raziskovalnega načrta (1. faza) je 26. januar 2024!
  • Starost: učenci do leta starosti.
  • Nagrade: Izbrana ekipa z najboljšim projektom bo povabljena na dvodnevni dogodek s strani ESA – Earth Scientist for a Day v ESRIN v Italiji, predvidoma junija 2024.

Vse sodelujoče ekipe prejmejo digitalni certifikat in vabilo na mednarodni virtualni zaključni dogodek predvidoma maja/junija ter nacionalni zaključni dogodek 10. maja 2024!

Izobraževanje: informativna nacionalna (spletna) delavnica, 25. oktobra 2023. Zaželena je prijava (dobrodošli učitelji in učenci).

DODATNE INFORMACIJE:

V primeru vprašanj obiščite spletno stran https://climatedetectives.esa.int/sl/ ali pišite na aleksandra.krumpak@csod.si ali monika@center-noordung.si.

GRADIVA:

Socialna omrežja projekta

PROJEKT SOFINANCIRAJO

Projekt sofinancirajo Evropska vesoljska agencija, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.