PROGRAMI

O PROGRAMU ASTRO PI

Projekt Astro Pi Evropske vesoljske agencije (ESA) v sodelovanju s podjetjem RaspberryPi, ponuja mladim neverjetno priložnost za izvajanje znanstvenih raziskav v vesolju s pisanjem programskih kod (programski jezik Python), ki delujejo na računalnikih RaspberryPi na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Ekipe se lahko udeležijo izziva na dveh zahtevnostnih stopnjah: Misija nič (Mission Zero) in Misija vesoljski laboratorij (Mission Space Lab).

Izziv Misija nič ponuja udeležencem možnost, da se njihova koda zažene na MVP! Primeren je za začetnike programiranja in/ali osnovnošolske otroke. Ekipe ali posamezniki napišejo preprost program za prikaz prilagojene slike na računalniku AstroPi na MVP in s tem astronavte spomnijo na dom.

  • Prijave: odprte od septembra 2023 do 24. marca 2024.
  • Starost: učenci do leta starosti.

V izzivu Misija vesoljski laboratorij morajo učenci napisati programsko kodo, da lahko s pomočjo fotografij, ki jih bo posnela AstroPi enota na MVP, določijo hitrost postaje.

  • Prijave: odprte od novembra 2023 do 19. februarja 2024.
  • Starost: učenci do 19. leta starosti.

Izobraževanja: informativna nacionalna (spletna) delavnica, 6. novembra 2023. Zaželena je prijava (dobrodošli učitelji in učenci).

Nagrade: Vse sodelujoče ekipe prejmejo digitalni certifikat s podatki o lokaciji MVP v času izvajanja njihove kode in vabilo na mednarodni spletni dogodek z astronavtom, ki bo predvidoma junija 2024, ter nacionalni zaključni dogodek 10. maja 2024!

DODATNE INFORMACIJE:

V primeru vprašanj obiščite spletno stran https://astro-pi.org ali pišite na aleksandra.krumpak@csod.si ali monika@center-noordung.si.

GRADIVA:

Socialna omrežja projekta

PROJEKT SOFINANCIRAJO

Projekt sofinancirajo Evropska vesoljska agencija, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.